Битка кај Ксар ел-Кебир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Ксар ел-Кебир

partof=Португалско-марокански војни
Датум 4 август 1578
Место Ксар ел-Кебир, Мароко
Исход Победа на Мароко
Завојувани страни
Португалска империја Династија Саади
Османлиско Царство
Команданти и водачи
Себастијан I од Португалија

Абу Мохамед Абдала II Саади

Абу Марван Абд ал-Малик I Саади

Ахмед ал-Мансур
Рамазан Паша

Сила
23,000 Португалци, околу 6.000 Мароканци

40

25,000

15,000 Османлии 34 големи топови

Жртви и загуби
9,000 мртви
16,000 заробени
непознато

Битката кај Ксар ел-Кебир претставува битка која се водела во северниот дел на Мароко, во близина на градот Ксар ел-Кебир. Битката се одвила на 4 август 1578 година помеѓу армијата на Абу Мохамед Абдала II Саади и Португалската империја од една страна и династијата Саади поткрепена од Османлиското Царство од друга страна. Османлиите издвојувале голема победа преку која целосно се уништило португалското влијание во регионот.