Опсада на Корон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Опсадата на Корон од 1532-1534 година претставува дел од Османлиско-хабсбуршките војни. Корони бил дел од Венецијанската Република од 1209 година, но султанот Бајазиt I го окупирал во 1500 година и го зазел. Во 1532 година, императорот Карло V му наредил на адмиралот Андреа Дорија да се упати кон Корон и да го зазеде. Во пролетта 1533 година, османлискиот султан Сулејман I испратил 60 галии со цел повторно да воспостави контрола над Корон. Османлиските сили го блокирале пристаништето, но и покрај тоа тие биле поразени од страна на Ест. Следната година Османлиите повторно спровеле опсада на Корон, но овој пат истата била успешна. Така на 1 април 1534 година, шпанските сили го напуштиле Корон.

Тврдината Корон во 1692 година