Падот на Алжир (1529)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Падот на Алжир
Дел од Османлиско-хабсбуршки војни
Penon de Velez before destruction.jpg
Шпанската тврдина(Ел Пењон де Аргел )
Датум 29 мај 1529
Место Алжир
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Flag of Cross of Burgundy.svg Шпанија
Кабили
Fictitious Ottoman flag 2.svg Османлиски Алжир
Команданти и водачи
Flag of Cross of Burgundy.svg Дон Мартин де Варгас Fictitious Ottoman flag 2.svg Хајрудин Барбароса
Сила
Flag of Cross of Burgundy.svg 200 војници Fictitious Ottoman flag 2.svg 2,000 јаничари
Жртви и загуби
175 мртви непознато

Падот на Алжир или заземањето на градот Алжир од страна на Османлиското Царство се случил во 1529 година, кога во биктата била победена Хабсбуршка Шпанија.

Позадина[уреди | уреди извор]

Во 1510 година, Шпанците освоиле еден остров кој се наоѓал во непосредна близина на Алжир. Шпанците го принудиле локалниот владетел Салим ал Туми да го прифати нивното присиство во регионот, како и да им плаќа данок[1][1]. Владетелот морал да оди во Шпанија за да даде збор пред Фердинанд од Арагон дека нема да правил проблеми на новата власт. Сепак, во 1516 година, Салим ги поканил Орук Барбароса и Хајрудин Барбароса со заеднички сили да ги протерат Шпанците. Орук, со помош на Османлиското Царство дошол во Алжир, го презел по кое наредил Салим да биде убиен.[1] На ова одговориле Шпанците кои ги испратиле своите војски за да воспостават контрола врз регионот. Но, тие доживеале неуспех во 1516 и 1519 година.

Кога Сулејман Величествениот му објавил војна на Фердинанд во јануари 1529 година, тој, исто така, сакал да го освои и западниот дел на Средоземјето, и затоа повторно дал поддршка на Барбароса[2]. Барбароса добил поддршка од 2.000 јаничари, како и голема финансиска помош[2]. По заземањето на власта, Барбароса започнал со опсада на шпанската тврдина која се наоѓала на влезот од пристаништето. По 22 дена отпор и војна, бранителите на чело со гувернерот Дон Мартин де Варгас конечно се предала на 29 мај 1529 година, без да добие помош од Шпанија. Варгас бикл убиен, тврдината била заземена а месното население било користено како робови.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 International Dictionary of Historic Places: Middle East and Africa Trudy Ring p.54 [1]
  2. 2,0 2,1 Garnier, p.19-20