Кабили

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жена од Кабилите

Кабилите се берберски народи чија традиционална татковина е Кабилија во североисточен Алжир. Нивното име произлегува од планинскиот регион во северен Алжир во кој тие традиционално живеат. Името "кабили" значи "племе" (од арапскиот збор "квабилах", قبيلة). Тие го зборуваат кабилскиот јазик кој е вариетет на берберскиот.