Падот на Аден (1548)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Диу
Дел од Османлиско-португалски војни
Ottoman fleet Indian Ocean 16th century.jpg
Датум септември 1538
Место Аден , Јемен
Исход Португалска победа
Завојувани страни
Flag of Portugal (1495).svg Португалија Fictitious Ottoman flag 4.svg Османлиско Царство
Команданти и водачи
Flag of Portugal (1495).svg Fictitious Ottoman flag 4.svg
Сила
Flag of Portugal (1495).svg Fictitious Ottoman flag 4.svg
Жртви и загуби
непознато непознато

Битката кај Аден се одвила на 26 февруари 1548 година помеѓу Османлиското Царство и Португалија. Оваа битка е дел од Османлиско-португалските војни.

Во 1538 година од страна на Османлиите бил окупиран Аден, на чело со Сулејман Паша. Целта била градот да се претвори во османлиска база во случај ан османлиско-португалска војна[1][2]. Султанот од Аден, кој бил сојузник на Португалија, бил обесен, а градот ставен под опсада. По ова, османлиската флота на 4 септември 1538 година престигнала пред градот Диу[1]. По неуспешната опсада, Османлиите се вратиле во Аден, каде се утврдиле со своите оружја[2][3],воспоставувајќи своја власт.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 An economic and social history of the Ottoman Empire by Halil İnalcik p.324ff [1]
  2. 2,0 2,1 The history of Aden, 1839-72 by Zaka Hanna Kour p.2
  3. An economic and social history of the Ottoman Empire by Halil İnalcik p.326 [2]