Опсада на Кроја (1467)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Кроја
Дел од Османлиски војни во Европа
Датум 1467
Место Кроја, Албанија
Исход албанска победа
Завојувани страни
StemaeFamiljesKastrioti2.GIF Лешка лига Fictitious Ottoman flag 1.svg Османлиско Царство
Команданти и водачи
Скендербег Мехмед II

Третата опсада на Кроја се одвила во 1467 година од страна на Османлиското Царство и Албанија во градот Кроја. Опсадата следувала неколку месеци по неуспешната опсада на градот. За разлика од претходниот пат, овој пат султанот Мехмед II се организирал подобро. И покрај опсадата, Мехмед морал да се повлече поради големиот отпор кој му бил пружен.