Прејди на содржината

Малтешки ред

Од Википедија — слободната енциклопедија
Суверен Воен Хоспитален Ред на Свети Јован Ерусалимски, Родос и Малта
Supremus Militaris Ordo Hospitalarius Sancti Ioannis Hierosolymitani Rhodiensis et Melitensis (латински)

Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme, di Rodi e di Malta (италијански)

Знаме Грб
Гесло„Одбрана на верата и помош на сиромашните“
Химна
Здраво, бел крст

Главен градРим (Палацо Малта и Вила дел Приорато ди Малта)
Најголем град Рим
Службен јазик латински, италијански
Уредување Суверен субјект на меѓународното право
 •  Големиот мајстор на витешкиот ред Хоспиталер Џон Т. Данлап
 •  Голем командант Емануел Русо
 •  Големиот канцелар Рикардо Патерно ди Монтекупо
 •  Големиот Хоспиталер Алесандро де Францисцис
 •  Примач на заедничкото богатство Фабрицио Колона
Независност
 •  Основање на Витешки Хоспиталер околу 1999 год. 
 •  Папско признавање 1113 год. 
 •  Основање на Кипар 1291 – 1310 год. 
 •  Основање на Родос 1310 – 1523 год. 
 •  Основање на Малта 1530–1798 год. 
 •  Поделба 1805 – 1812 год. 
 •  Седиште во Рим 1834 год. 
Површина
 •  Вкупна 0,00 км2 
Население
 •  проценка за 2023 г. 13.500 
Валута Малтешко скудо
Страница
orderofmalta.int

Суверен воен ред на Малта (СМОМ), официјално: Суверен Воен Хоспитален Ред на Свети Јован Ерусалимски, Родос и Малта (латински: Supremus Militaris Ordo Hospitalarius Sancti Ioannis Hierosolymitani Rhodiensis et Melitensis) (италијански: Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme, di Rodi e di Malta), попознат како Ред на Малта или Витези од Малта - католички лаички религиозен ред, традиционално од воена, витешка и благородна природа.  Иако не поседува територија, поредокот често се смета за суверен ентитет според меѓународното право.

Редот бара континуитет со Витешки Хоспиталер. Редот ја почитува Богородица како своја заштитничка, под титулата Богородица Филермос.

Членството на Редот вклучува околу 13.500 витези, дами и капелани.  Триесет и три од нив се прогласени за религиозни витези на правдата.  До 1990-тите, највисоките класи на членство, вклучувајќи ги и офицерите, бараа доказ за благородната лоза. Во поново време, беше создаден пат за витези и дами од најниската класа (од кои не е потребен доказ за аристократската лоза) да бидат специјално издигнати во највисоката класа, што ги прави подобни за функција во редот.

Денешната улога на Редот во голема мера е фокусирана на обезбедување хуманитарна помош и помош во меѓународните хуманитарни односи, за која цел има статус на постојан набљудувач на Генералното собрание на Обединетите нации од 1994 год.  Редот вработува околу 52.000 лекари, медицински сестри, помошници и болничари потпомогнати од 95.000 волонтери во повеќе од 120 земји, помагајќи им на децата, бездомниците, инвалидите, постарите и неизлечиво болните луѓе, бегалците и лепрозните ширум светот без разлика на етничката припадност или религијата.  Преку својот светски корпус за помош Малтезер Интернационал, редот им помага на жртвите на природни катастрофи, епидемии и војни.

Редот одржува дипломатски односи со 113 држави,  склучува договори и издава свои пасоши, монети и поштенски марки. Нејзините две централни згради во Рим уживаат вонтериторијалност,  слично на амбасадите и одржува амбасади во други земји. Новинската агенција Agenzia Nazionale Stampa Associata ја нарече „најмалата суверена држава во светот“.  Тројцата главни службеници се бројат како граѓани.  Иако Орденот е набљудувач на Генералното собрание на Обединетите нации од 1994 год,  ова беше доделено со оглед на неговата „долгогодишна посветеност во обезбедувањето хуманитарна помош и нејзината посебна улога во меѓународната хуманитарни односи“;  истата категорија ја имаат и други недржавни субјекти како што се Меѓународниот олимписки комитет и Меѓународниот комитет на Црвениот крст.