Епидемија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Епидемија е необично често појавување на некоја болест во една популација. Епидемични болести се меѓу другите колера, грип, тифус и чума. По правило секогаш се работи за инфекциони болести. Ендемија, за разлика од епидемијата, ја опишува нормало и вообичаено појавување (ширење) на некои болести во една популација.