Аркебуза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шпанска Аркебуза

Аркебуза е едно од првите, примитивните, видови на рачно стрелачко огнено оружје, а се појавува на крајот на 14 век во Германија. Најчесто се користело во периодот помеѓу 15 и 17 век. Претставува премин од самострел и топ кон пушка , и пво почетокот била толку тешка па кога се користела се држела на метална подлога. Била со должина до 2 метри, со метална цевка (калибар 12.5-20 -{mm}-) и со дрвен кундак. Била тешка 5-7 кг, а дометот бил 200-250 чекори. Војникот кој користел аркеубуза се нарекувал аркебузер. Кон крајот на 16 век ја заменила мускета.