Пушка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Пушка - лично огнено оружје кое се користи во воени цели, за лов или за забава. Пушката се состои од цевка, механизам за пукање и кундак.

Современа ловечка пушка

Историја[уреди | уреди извор]

Пушката на царот Алексеј Романов, изработена од мајсторот Григориј Вјаткин (1654 год.)

Првите пушки се полнеле со барут низ цевката при што полнењето се вршело по секое испалување на проектилот. Со појавата на куршумот со барутно полнење брзината на пукање значително се зголемила. Пушките на производителот „Ремингтон“ биле првите пушки во кои биле складирани повеќе куршуми при што репетирањето се одвивало многу брзо.

Чехословачка пушка vz 24

Пушката како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „До три ми пушки пукнале“ - македонска народна песна.[1]
 • „Малихери пукаа“ - македонска народна песна.[2]
 • „Пушки ми пукнаја, мамо“ - македонска народна песна.[3]
 • „Манлихер“ - песна на полскиот поет Владислав Боњевски.[4]
 • „Пушка“- песна на српскиот поет Лаза Костиќ.[5]
 • „Домет на пушката“ (Riffle range) - песна на американската рок-група „Блонди“ (Blondie) од 1976 година.[6]
 • „М-16“ (М-16) - песна на американската Хардкор панк група „Дисендентс“ (Descendents) од 1982 година.[7]
 • „Мојот узи тежи еден тон“ (Miuzi Weighs A Ton) - песна на американската рап-група „Паблик енеми“ (Public Enemy) од 1987 година.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Macedonian Folklore Classics, Nikola Badev. Macedonian Radio and Television, MP 41020.
 2. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 31.
 3. Ѓорѓи Доневски, Сокол ми лета високо. Скопје: Културно-уметничкото друштво „Гоце Делчев“, 1978, стр. 65.
 4. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 106.
 5. Родољубиве песме. Београд: Просвета (без дата), стр. 55.
 6. YouTube, Blondie Rifle Range 1976 (пристапено на 8.2.2017)
 7. YouTube, Descendents - Milo Goes to College (Full Album)(пристапено на 31.5.2017)
 8. DISCOGS, Public Enemy ‎– Yo! Bum Rush The Show (пристапено на 23.8.2019)