Барут

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Барут е лесно запална смеса од калиумов нитрат (KNO3), дрвен јаглен и сулфур. Според тежина овие 3 составни делови постојат во однос 15:3:2. Со палењето на барут, во самата хемиска реакција, тој ослободува гасови кој дејствуваат како гориво при експлозијата.


\mathrm{10 \, KNO_3 + 16 \, C + 4 \, S \rightarrow 15 \, CO + K_2CO_3 + 4 \, K_2SO_3 + 5 \, N_2}


Барутот обично се користи за полнење на куршуми и за разбивање на тврди работи. Но, за разбивањето на поголеми карпи му се дава предност на динамитот.