Калиум хидроксид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Калиум хидроксид
pellets of potassium hydroxide
crystal structure of KOH
Назнаки
1310-58-3 Yes check.svgОк
ChemSpider 14113 Yes check.svgОк
EC-број 215-181-3
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 6093213
RTECS-бр. TT2100000
UNII WZH3C48M4T Yes check.svgОк
ОН-бр. 1813
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед white solid, deliquescent
Густина 2.044 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
121 g/100 mL (25 °C)
178 g/100 mL (100 °C)
Растворливост soluble in alcohol, glycerol
insoluble in ether, liquid ammonia
Киселост (pKa) 13.5 (0.1 M)
Показател на прекршување (nD) 1.409
Структура
Кристална структура monoclinic
Штетност
MSDS ICSC 0357
EU индекс 019-002-00-8
EU класификација Corrosive (C)
Harmful (Xn)
R-фрази R22, R35
S-фрази (застарено) (S1/2), S26, S36/37/39, S45
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
3
1
 
Температура на запалување Non-flammable
LD50 273 mg/kg
Слични супстанци
Други анјони Potassium hydrosulfide
Potassium amide
Друг(и) катјон(и) Lithium hydroxide
Sodium hydroxide
Rubidium hydroxide
Caesium hydroxide
Слични супстанци Калиум оксид
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Калиум хидроксид е неорганско соединение со формула KOH.