Динамит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Подготовка на динамит во тек на конструкцијата на Доуглас Дам, 1942.

Динамит е експлозив со многу разорно дејство, мешаница од 75 дела нитроглицерини 25 дела некој друг, еластичен, порозен, но неексплозивен материјал обично со инфузориска или дијатомејска земја. Динамитот бил измислен од шведскиот хемичар и инженер Алфред Нобел во 1866 по што добил индустриска сопственост (патентно право) следната година во октомври.

Употреба[уреди | уреди извор]

  • Главна употреба на динамитот е во изградбата, рударството и разурнувањето.
  • Имал корист во минати борби при разурнувањето на мостови со цел да се успори напредувањето на непријателот.
  • Денес редовно се употребува во некои скијачки центри за намерно создавање на лавина во почетокот на сезоната за безбедност по скијачките патеки. Кога динамитот се употребува, треба правилно да се употребува затоа што тој знае и да биде „фатален“ за човечкиот живот.

Динамитот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Динамит“ (англиски: Dynamite) — песна на американската поп-рок група The dB's од 1981 година.[1]
  • „Грст динамит“ (англиски: A Fistful of Dynamite) — композиција на италијанскиот композитор Енио Мориконе (Ennio Morricone).[2]

Наводи[уреди | уреди извор]