Лавина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лавина во Северна Америка

Лавинаснежна маса што се лизга од високите планини. Лавина се движи брзо и со голема сила зголемувајќи сè до огромни размери и рушејќи и уништувајќи се пред себе. Лавина се случува кога дел од снегот ќе го надмине својот критичен праг на триење при што ќе се лизне подолу каде што влијае врз понатамошен снежен талог што придонесува кон продолжувањето на овој процес. Лавина може да стигни брзина од 100 км/ч и често предизвикува смрт кај оние личности во нејзиниот пат.

Лавината како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Avalanche - Leonard Cohen (пристапено на 12.11.2016)
  2. „Објавена книга со драми на Сашо Огненовски“, Дневник, година XXI, број 6289, вторник, 14 февруари 2017, стр. 17.
  3. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 196.