Топ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Топ е артилериско оружје со голема цевка, со голема брзина на проектилот, голема прецизност, која обично ја погодува целта директно. За разлика од хаубица, минофрлач и мерзер, почетните агли (помеѓу целта и целите) се под 45 степени. Во пошира смисла под топ понекогаш се смета и секое друго артилериско оружје, особено во популарната литература.

Оружје кое по особините се наоѓа меѓу топот и хаубицата понекогаш се вика топ-хаубица.