Малтешки јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Малтешки јазик
Malti
Застапен воМалта, Австралија, САД, Италија
ПодрачјеСицилија
Говорници330 000  
Јазично семејство
ПисмоЛатиница (Малтешка азбука)
Статус
Службен во Малта
Јазични кодови
ISO 639-1mt
ISO 639-2mlt
ISO 639-3mlt

Малтешки јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици. Овој јазик се зборува во Малта, Австралија, Канада, Италија итн. од страна на околу 330 000 луѓе. Овој јазик е службен јазик на Малта, и еден од јазиците на Европската унија. Овој јазик е многу сличен на арапскиот јазик и тоа на тунискиот арапски јазик. Со неговото развивање, малтешкиот јазик преземал многу особини и зборови од италијанскиот и англискиот јазик. Како службен јазик на Малта станал во 1936 година.