Којсанџачки сириски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Којсанџачки сириски јазик
ܣܘܪܬ Sûrat
Зборуван во: Ирак 
Регион: Близок Исток
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Којсанџачки сириски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Којсанџачки сириски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици. Овој јазик е јазик кој се смета за современ јазик го подгрупата на источноарамејски јазици. Говорниците на овој јазик се нарекуваат „Сурати“. Се зборува во градот Кој Санџак како и во покраината Ербил во североисточен Ирак. Повеќето говорници на овој јазик се Католици.