Прејди на содржината

Чадски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чадски арапски јазик
Зборуван во: Чад, Камерун, Нигер и Судан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Чадски арапски јазик 
Писмо: Арапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Чадскиот арапскиот јазик (шува) е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Чад, Камерун, Нигер и Судан од страна на околу 1 000 000 луѓе.