Прејди на содржината

Ширвански арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Ширвански арапски јазик
Зборуван во: Азербејџан, Дагестан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Ширвански арапски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Ширванскиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици.Овој јазик е мртов јазик и се зборувал на некои места во Азербејџан и Дагестан, Русија. Исто така, овој јазик бил зборуван во почетокот на 8 век во Кавказ по муслиманското освојување на истиот. Тој таму бил пренесен од страна на арапските трговци и занаетчии кои доагале од Сирија и Багдад. Освен тоа, овој јазик апсолутно се употребувал и од страна на муслиманската војска која одела во поход. Но, со постепеното опаѓање на моќта на муслиманите, во 13 век овој јазик постепено започнал да се повлекува кон Персија. Така, голем број на арапи продолжиле да имигрираат во Русија, Дагестан и на тој начин заедно сосебе го “земале“ и својот јазик.