Мизрашки хебрејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мизрашки хебрејски јазик
Застапен воБлизок Исток
Јазично семејство
Писмомизрашка хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Мизрашкиот хебрејски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на хебрејски јазици. Ова е јазикот на Евреите Мизрахијци кои живеат во арапските земји на Блискиот Исток. Од овој јазик биле преземени некои поими при создавањето и кодифицирањето на современиот хебрејски јазик.