Прејди на содржината

Ајин (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ајин
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ع ܥ ע Ајин Ајин
Фонемска репрезентација (МФА): ʕ
Позиција во азбуката: 18
Гематрија/Абџадска вредност: 70

Ајин или само аин е шестнаесетта буква семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во феникискиот, арамејскиот, сирискиот, хебрејскиот и арапскиот јазик. Основанат звучна вредност на буквата е грлен глас (/ʕ/). Кога се транскрибира буквата се претставува со апостроф, односно '.

Буквата во арапскиот се пишува како ﻉ:


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ع‎ ـع‎ ـعـ‎ عـ‎

Оваа е една од најчестите во арапскиот и се изговара како звучен грлен глас [ʕ] или неговата слична верзија[ʢ].

Хебрејски

[уреди | уреди извор]
правописни варијанти
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ע ע ע

Буквата се изговара како звучен грлен глас [ʕ] (како звукот при слабо поткашлување или чистење на грлото). Сепак, оваа буква најчесто не се изговара или пак ако се изговара се искажува како послабата верзија ([ʢ]).[1]

Кодирање

[уреди | уреди извор]
Знак ע ܥ
Уникоден назив HEBREW LETTER AYIN HEBREW LETTER
ALTERNATIVE AYIN
SYRIAC LETTER E SAMARITAN LETTER IN
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1506 U+05E2 64288 U+FB20 1829 U+0725 2063 U+080F
UTF-8 215 162 D7 A2 239 172 160 EF AC A0 220 165 DC A5 224 160 143 E0 A0 8F
Бројчена ознака ע ע ﬠ ﬠ ܥ ܥ ࠏ ࠏ
Знак ع ݝ ݟ ڠ ݞ
Уникоден назив ARABIC LETTER AIN ARABIC SMALL HIGH AIN ARABIC LETTER AIN
WITH TWO DOTS
ABOVE
ARABIC LETTER AIN
WITH TWO DOTS
VERTICALLY ABOVE
ARABIC LETTER AIN
WITH THREE DOTS
ABOVE
ARABIC LETTER AIN
WITH THREE DOTS
POINTING DOWNWARDS ABOVE
ARABIC LETTER AIN
WITH THREE DOTS
BELOW
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1593 U+0639 2262 U+08D6 1885 U+075D 1887 U+075F 1696 U+06A0 1886 U+075E 2227 U+08B3
UTF-8 216 185 D8 B9 224 163 150 E0 A3 96 221 157 DD 9D 221 159 DD 9F 218 160 DA A0 221 158 DD 9E 224 162 179 E0 A2 B3
Бројчена ознака ع ع ࣖ ࣖ ݝ ݝ ݟ ݟ ڠ ڠ ݞ ݞ ࢳ ࢳ
Знак
Уникоден назив MODIFIER LETTER AIN MODIFIER LETTER SMALL AIN LATIN CAPITAL LETTER
EGYPTOLOGICAL AIN
LATIN SMALL LETTER
EGYPTOLOGICAL AIN
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 7461 U+1D25 7516 U+1D5C 42788 U+A724 42789 U+A725
UTF-8 225 180 165 E1 B4 A5 225 181 156 E1 B5 9C 234 156 164 EA 9C A4 234 156 165 EA 9C A5
Бројчена ознака ᴥ ᴥ ᵜ ᵜ Ꜥ Ꜥ ꜥ ꜥ
Знак 𐎓 𐡏 𐤏
Уникоден назив UGARITIC
LETTER AIN
IMPERIAL ARAMAIC
LETTER AYIN
PHOENICIAN
LETTER AIN
COPTIC CAPITAL LETTER
OLD COPTIC AIN
COPTIC SMALL LETTER
OLD COPTIC AIN
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66451 U+10393 67663 U+1084F 67855 U+1090F 11444 U+2CB4 11445 U+2CB5
UTF-8 240 144 142 147 F0 90 8E 93 240 144 161 143 F0 90 A1 8F 240 144 164 143 F0 90 A4 8F 226 178 180 E2 B2 B4 226 178 181 E2 B2 B5
Бројчена ознака 𐎓 𐎓 𐡏 𐡏 𐤏 𐤏 Ⲵ Ⲵ ⲵ ⲵ
Знак 𐭏 𐭥 𐮅
Уникоден назив INSCRIPTIONAL PARTHIAN
LETTER AYIN
INSCRIPTIONAL PAHLAVI
LETTER WAW-AYIN-RESH
PSALTER PAHLAVI LETTER
WAW-AYIN-RESH
GEORGIAN LETTER AIN
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 68431 U+10B4F 68453 U+10B65 68485 U+10B85 4346 U+10FA
UTF-8 240 144 173 143 F0 90 AD 8F 240 144 173 165 F0 90 AD A5 240 144 174 133 F0 90 AE 85 225 131 186 E1 83 BA
Бројчена ознака 𐭏 𐭏 𐭥 𐭥 𐮅 𐮅 ჺ ჺ
Знак 𐫙 𐢗 𐪒 𐡰
Уникоден назив MANICHAEAN LETTER AYIN MANDAIC LETTER AIN NABATAEAN LETTER AYIN OLD NORTH ARABIAN LETTER AIN PALMYRENE LETTER AYIN
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 68313 U+10AD9 2136 U+0858 67735 U+10897 68242 U+10A92 67696 U+10870
UTF-8 240 144 171 153 F0 90 AB 99 224 161 152 E0 A1 98 240 144 162 151 F0 90 A2 97 240 144 170 146 F0 90 AA 92 240 144 161 176 F0 90 A1 B0
Бројчена ознака 𐫙 𐫙 ࡘ ࡘ 𐢗 𐢗 𐪒 𐪒 𐡰 𐡰
  1. Ladefoged, Peter & Ian Maddieson (1996). The sounds of the world’s languages. Oxford: Blackwells. ISBN 0-631-19814-8