Прејди на содржината

Коф (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Коф
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ق,ق ܩ ק Коф Коф
Фонемска репрезентација (МФА): q (kˤ, g)
Позиција во азбуката: 19
Гематрија/Абџадска вредност: 100

Коф или коп е деветнаесетта буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во хебрејскиот, арамејскиот, сирискиот, феникискиот и арапскиот јазик. Буквата се изговара како /q/ или безвучна „к“.

Арапски[уреди | уреди извор]

Буквата на арапски се пишува како ق.


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ق‎ ـق‎ ـقـ‎ قـ‎

Кога се транслитерира се пишува на латиница како q, но може и со .[1]

Изговор

Според Сибавај, автор на првата граматика на арапски, буквата е безвучна.[2] Како стандарден изговор во современиот арапски јазик се смета гласот /q/ (безвучна к), а дијалектно се сретнуваат:

 • [q]: меѓу заедницата Друзе, магрепско-арапскиот, северномесопотамскиот, јеменскиот и заливскиот дијалект.
 • [ɡ]: саудиски, заливски, либиски, рурален јордански, јужномесопотамски, јужноегипетски и сл.
 • [d͡z]: саудиски [3][4]
 • [ʔ]: египетски, левантски, алжирски, марокански
 • [ɢ]: судански
 • [k]: палестински
 • [d͡ʒ]: ирачки и заливски (понекогаш)

Хебрејски[уреди | уреди извор]

правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ק ק ק

Оваа буква во современиот хебрејски се изговара исто како и буквата каф, односно „к“.

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак ק ق ܩ
Уникоден назив HEBREW LETTER QOF ARABIC LETTER QAF SYRIAC LETTER QAPH SAMARITAN LETTER QUF
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1511 U+05E7 1602 U+0642 1833 U+0729 2066 U+0812
UTF-8 215 167 D7 A7 217 130 D9 82 220 169 DC A9 224 160 146 E0 A0 92
Бројчена ознака ק ק ق ق ܩ ܩ ࠒ ࠒ
Знак 𐎖 𐡒 𐤒
Уникоден назив UGARITIC LETTER QOPA IMPERIAL ARAMAIC LETTER QOPH PHOENICIAN LETTER QOF
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66454 U+10396 67666 U+10852 67858 U+10912
UTF-8 240 144 142 150 F0 90 8E 96 240 144 161 146 F0 90 A1 92 240 144 164 146 F0 90 A4 92
Бројчена ознака 𐎖 𐎖 𐡒 𐡒 𐤒 𐤒

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. e.g., The Encyclopaedia of Islam, Second Edition
 2. Kees Versteegh, The Arabic Language, pg. 131. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2001. Paperback edition. ISBN 9780748614363
 3. Bruce Ingham (1 January 1994). Najdi Arabic: Central Arabian. John Benjamins Publishing. стр. 14. ISBN 90-272-3801-4.
 4. Lewis jr. (2013), стр. 5.