Вав (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Вав
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
و ܘ ו Вав Вав
Фонемска репрезентација (МФА): w, v, o, u
Позиција во азбуката: 6
Гематрија/Абџадска вредност: 6

Вав или уау е шеста буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во арамејскиот, феникискиот, хебрејскиот, сирискиот и арапскиот јазик. Буквата се изговара како „в“ (/v/) или како англиската /w/. Во одредени семитски јазици оваа буква се користи да се запишат и самогласки, како на пример „о“ или „у“.

Арапски[уреди | уреди извор]

Букваат во арапскиот се пишува како و.


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: و‎ ـو‎ ـو‎ و‎

Основната звучна вредност на буквата е /w/.

Хебрејски[уреди | уреди извор]

правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ו ו ו Hebrew letter Vav handwriting.svg Hebrew letter Vav Rashi.png

Изговор[уреди | уреди извор]

Основната звучна вредност на буквата е /v/ или /w/ (хебрејскиот нема јасно прецизирано кога се изговара како /v/ a кога како /w/). Со додавање на точки, буквата добива функција на самогласка, односно:[1]

верзија (со никуд) без никуд име глас реализација македонски пример

ו

на почеток:ו

согласка вав
(хебрејски: Vav Itsurit ו׳ עיצורית)
/v/, /w/ [v], [w] време
wall (англиски пример)
во средина:וו
крајна:ו или יו

וּ

ו

Vav Shruka ([väv ʃruˈkä] / ו׳ שרוקה) или
Shuruq ([ʃuˈruk] / שׁוּרוּק)
/u/ [u] убав

וֹ

ו

Vav Chaluma ([väv χäluˈmä] / ו׳ חלומה) или
Holam Male ([χo̞ˈläm maˈle̞] / חוֹלָם מָלֵא)
/o/ [] око

Сириски[уреди | уреди извор]

Вав
Syriac Eastern waw.svg Madnḫaya Waw
Syriac Estrangela waw.svg Serṭo Waw
Syriac Serta waw.svg Esṭrangela Waw

Syriac letter shapes Waw.PNG

Во сирискиот буквата се изговара како [w], слично на англискиот еквивалент. Кога има точка над неа се изговара како [o], а со точка под неа се изговара како [u].

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак ו و ܘ
Уникоден назив HEBREW LETTER VAV ARABIC LETTER WAW SYRIAC LETTER WAW SAMARITAN LETTER BAA HEBREW LETTER VAV WITH DAGESH HEBREW LETTER VAV WITH HOLAM
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1493 U+05D5 1608 U+0648 1816 U+0718 2053 U+0805 64309 U+FB35 64331 U+FB4B
UTF-8 215 149 D7 95 217 136 D9 88 220 152 DC 98 224 160 133 E0 A0 85 239 172 181 EF AC B5 239 173 139 EF AD 8B
Бројчена ознака ו ו و و ܘ ܘ ࠅ ࠅ וּ וּ וֹ וֹ
Знак 𐎆 𐡅 𐤅
Уникоден назив UGARITIC LETTER WO IMPERIAL ARAMAIC LETTER WAW PHOENICIAN LETTER WAU
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66438 U+10386 67653 U+10845 67845 U+10905
UTF-8 240 144 142 134 F0 90 8E 86 240 144 161 133 F0 90 A1 85 240 144 164 133 F0 90 A4 85
Бројчена ознака 𐎆 𐎆 𐡅 𐡅 𐤅 𐤅

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Announcements of the Academy of the Hebrew Language“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-10-15. Посетено на 2013-04-11.