Хет (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хет
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ح,ح ܚ ח Хет Хет
Фонемска репрезентација (МФА): ħ (χ, x)
Позиција во азбуката: 8
Гематрија/Абџадска вредност: 8

Хет е осма буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во феникиски, арамејски, сириски, хебрејски и арапски јазик. Буквата се изговара како тивка „х“ (/h/), нормална „х“ како во македонскиот (/х/) или пак силна грлена „х“ (/χ/). Изговорот зависи од јазик до јазик.

Арапски[уреди | уреди извор]

Буквата на арапски се пишува како ح:


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ح‎ ـح‎ ـحـ‎ حـ‎

Буквата се изговара како слаба (призвучна) „х“ [1] IPA: [ħ]~[ʜ].

Хебрејски[уреди | уреди извор]

правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ח ח ח

Буквата се изговара како буквата „х“ /x/ или малку потврдата (грлена) „х“ /χ/.

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак ח ح ܚ
Уникоден назив HEBREW LETTER HET ARABIC LETTER HAH SYRIAC LETTER HETH SAMARITAN LETTER HIT
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1495 U+05D7 1581 U+062D 1818 U+071A 2055 U+0807
UTF-8 215 151 D7 97 216 173 D8 AD 220 154 DC 9A 224 160 135 E0 A0 87
Бројчена ознака ח ח ح ح ܚ ܚ ࠇ ࠇ
Знак 𐎈 𐡇 𐤇
Уникоден назив UGARITIC LETTER HOTA IMPERIAL ARAMAIC LETTER HETH PHOENICIAN LETTER HET
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66440 U+10388 67655 U+10847 67847 U+10907
UTF-8 240 144 142 136 F0 90 8E 88 240 144 161 135 F0 90 A1 87 240 144 164 135 F0 90 A4 87
Бројчена ознака 𐎈 𐎈 𐡇 𐡇 𐤇 𐤇

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bouchentouf, Amine (2006). Arabic for Dummies. Wiley Publishing, Inc. стр. 15.