Прејди на содржината

Мем (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мем
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
م,م ܡܡ מ,ם Мем Мем
Фонемска репрезентација (МФА): m
Позиција во азбуката: 13
Гематрија/Абџадска вредност: 40

Мем е тринаесетта буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во феникискиот, арамејскиот, сирискиот, хебрејскиот и арапскиот јазик. Основанат звучна вредност на буквата е „м“ (/m/).

Арапски[уреди | уреди извор]

Буквата се пишува како م:


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: م‎ ـم‎ ـمـ‎ مـ‎

Буквата се изгобвара како „м“ (/m/).

Хебрејски[уреди | уреди извор]

правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
מ מ מ

Буквата се изговара како „м“ (/m/).

правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ם ם ם

Буквата е една од ретките во хебрејскиот кои имаат поседни форми ако се најдат на крај од зборот. Така מ на крај од зборот се пишува како ם.

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак מ ם م ܡ
Уникоден назив HEBREW LETTER MEM HEBREW LETTER FINAL MEM ARABIC LETTER MEEM SYRIAC LETTER MIM SAMARITAN LETTER MIM HEBREW LETTER WIDE FINAL MEM HEBREW LETTER MEM WITH DAGESH
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1502 U+05DE 1501 U+05DD 1605 U+0645 1825 U+0721 2060 U+080C 64294 U+FB26 64318 U+FB3E
UTF-8 215 158 D7 9E 215 157 D7 9D 217 133 D9 85 220 161 DC A1 224 160 140 E0 A0 8C 239 172 166 EF AC A6 239 172 190 EF AC BE
Бројчена ознака מ מ ם ם م م ܡ ܡ ࠌ ࠌ ﬦ ﬦ מּ מּ
Знак 𐎎 𐡌 𐤌
Уникоден назив UGARITIC LETTER MEM IMPERIAL ARAMAIC LETTER MEM PHOENICIAN LETTER MEM
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66446 U+1038E 67660 U+1084C 67852 U+1090C
UTF-8 240 144 142 142 F0 90 8E 8E 240 144 161 140 F0 90 A1 8C 240 144 164 140 F0 90 A4 8C
Бројчена ознака 𐎎 𐎎 𐡌 𐡌 𐤌 𐤌

Поврзано[уреди | уреди извор]