Јод (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јод
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ی,ي‎[note] ܝ י Јод Јод
Фонемска репрезентација (МФА): j, i, e
Позиција во азбуката: 10
Гематрија/Абџадска вредност: 10

Јод или јуд е десетта буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во феникискиот, арамејскиот, сирискиот, хебрејскиот и арапскиот јазик. Основанат звучна вредност на буквата е „ј“ (/ј/), а се користи во некои јазици и за долга „и“ (/iː/).

Арапски[уреди | уреди извор]

Буквата се пишува како ي} :

Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ي‎ ـي‎ ـيـ‎ يـ‎

Буквата се изговара како „ј“ (/j/). Може да се користи и за изговор на долго „и“ (/iː/}}) ако се најде во средина или на крај од зборот.

Хебрејски[уреди | уреди извор]

правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
י י י

Буквата се изговара како „ј“ (/ј/).

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак י ي ی ܝ
Уникоден назив HEBREW LETTER YOD ARABIC LETTER YEH PERSIAN LETTER YE SYRIAC LETTER YUDH SAMARITAN LETTER YUT
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1497 U+05D9 1610 U+064A 1740 U+06CC 1821 U+071D 2057 U+0809
UTF-8 215 153 D7 99 217 138 D9 8A 219 140 DB 8C 220 157 DC 9D 224 160 137 E0 A0 89
Бројчена ознака י י ي ي ی ی ܝ ܝ ࠉ ࠉ
Знак 𐎊 𐡉 𐤉
Уникоден назив UGARITIC LETTER YOD IMPERIAL ARAMAIC LETTER YODH PHOENICIAN LETTER YOD
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66442 U+1038A 67657 U+10849 67849 U+10909
UTF-8 240 144 142 138 F0 90 8E 8A 240 144 161 137 F0 90 A1 89 240 144 164 137 F0 90 A4 89
Бројчена ознака 𐎊 𐎊 𐡉 𐡉 𐤉 𐤉

Поврзано[уреди | уреди извор]