Прејди на содржината

Зајин (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зајин
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ز ܙ ז Зајин Зајин
Фонемска репрезентација (МФА): z
Позиција во азбуката: 7
Гематрија/Абџадска вредност: 7

Зајин или заин е седма буква од семитските абџади („азбуки“).Буквата се користи во феникиски, арамејски, сириски, хебрејски и арапски јазик. Буквата се изговара како „з“ (/z/).

Арапски[уреди | уреди извор]

Буквата во арапскиот се пишува како ز:


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ز‎ ـز‎ ـز‎ ز‎

Со додавање на точки од оваа буква се добила арапската буква ژ (ж):


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ژ‎ ـژ‎ ـژ‎ ژ‎

Хебрејски[уреди | уреди извор]

правописни верзии
печатени верзии ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ז ז ז

Буквата се изговара како „з“ (/z/). Со додавање на гереш (еден вид апостроф) се добива друга буква, односно буквата „ж“, која се користи за странски зборови: ז׳.

Сириски[уреди | уреди извор]

Во сирискиот буквата го означува гласот „з“.

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак ז ز ܙ
Уникоден назив HEBREW LETTER ZAYIN ARABIC LETTER ZAIN SYRIAC LETTER ZAIN SAMARITAN LETTER ZEN
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1494 U+05D6 1586 U+0632 1817 U+0719 2054 U+0806
UTF-8 215 150 D7 96 216 178 D8 B2 220 153 DC 99 224 160 134 E0 A0 86
Бројчена ознака ז ז ز ز ܙ ܙ ࠆ ࠆ
Знак 𐎇 𐡆 𐤆
Уникоден назив UGARITIC LETTER ZETA IMPERIAL ARAMAIC LETTER ZAYIN PHOENICIAN LETTER ZAI
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66439 U+10387 67654 U+10846 67846 U+10906
UTF-8 240 144 142 135 F0 90 8E 87 240 144 161 134 F0 90 A1 86 240 144 164 134 F0 90 A4 86
Бројчена ознака 𐎇 𐎇 𐡆 𐡆 𐤆 𐤆

Поврзано[уреди | уреди извор]