Пе (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пе
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
پ,ف ܦ פ,ף Пе Пе
Фонемска репрезентација (МФА): p, f (was ɸ), w
Позиција во азбуката: 17
Гематрија/Абџадска вредност: 80

Пе е седумнаесетта буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во феникискиот, арамејскиот, сирискиот, хебрејскиот и арапскиот јазик. Основаната звучна вредност на буквата е „п“ (/p/) или „ф“ /f/ (зависи од јазик до јазик).

Арапски[уреди | уреди извор]

Арапскиот буквата ја пишува како ﻑ :

Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ف‎ ـف‎ ـفـ‎ فـ‎

Буквата во арапскиот се изговара како „ф“.

Слични букви[уреди | уреди извор]

код изолирана крајна форма средна форма почетна форма име според уникод
U+0641 ف‎ ـف‎ ـفـ‎ فـ‎ ARABIC LETTER FEH
U+06A1 ڡ‎ ـڡ‎ ـڡـ‎ ڡـ‎ ARABIC LETTER DOTLESS FEH
U+06A2 ڢ‎ ـڢ‎ ـڢـ‎ ڢـ‎ ARABIC LETTER FEH WITH DOT MOVED BELOW
U+06A3 ڣ‎ ـڣ‎ ـڣـ‎ ڣـ‎ ARABIC LETTER FEH WITH DOT BELOW
U+06A4 ڤ‎ ـڤ‎ ـڤـ‎ ڤـ‎ ARABIC LETTER FEH WITH 3 DOTS ABOVE = VEH
U+06A5 ڥ‎ ـڥ‎ ـڥـ‎ ڥـ‎ ARABIC LETTER FEH WITH 3 DOTS BELOW = MAGHRIBI VEH
U+06A6 ڦ‎ ـڦ‎ ـڦـ‎ ڦـ‎ ARABIC LETTER FEH WITH 4 DOTS ABOVE = PEHEH
U+0760 ݠ‎ ـݠ‎ ـݠـ‎ ݠـ‎ ARABIC LETTER FEH WITH 2 DOTS BELOW
U+0761 ݡ‎ ـݡ‎ ـݡـ‎ ݡـ‎ ARABIC LETTER FEH WITH 3 DOTS POINTING UPWARDS BELOW
U+08A4 ࢤ‎ ـࢤ‎ ـࢤـ‎ ࢤـ‎ ARABIC LETTER FEH WITH DOT BELOW AND THREE DOTS ABOVE

Хебрејски[уреди | уреди извор]

Буквата на хебрејски се вика „пе“, а на јидиш „пеј“.[1][2] Буквата е една од ретките во хебрејскиот која има крајна форма.

правописни форми
местоположба во збор печатена форма ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
каде било во зборот פ פ פ
на крај од зборот ף ף ף

Буквата се користи за два гласа во хебрејскиот, со мали модификации. Ако буквата има точка, тогаш таа се изговара како „п“, а ако нема точка тогаш таа се изговара како „ф“.

име буква МФА транслитерација македонски глас
Pe פּ /p/ p п
Fe פ /f/ f ф

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак פ ף ف ܦ
Уникоден назив HEBREW LETTER PE HEBREW LETTER FINAL PE ARABIC LETTER FEH SYRIAC LETTER PE SAMARITAN LETTER PI
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1508 U+05E4 1507 U+05E3 1601 U+0641 1830 U+0726 2064 U+0810
UTF-8 215 164 D7 A4 215 163 D7 A3 217 129 D9 81 220 166 DC A6 224 160 144 E0 A0 90
Бројчена ознака פ פ ף ף ف ف ܦ ܦ ࠐ ࠐ
Знак 𐎔 𐡐 𐤐
Уникоден назив UGARITIC LETTER PU IMPERIAL ARAMAIC LETTER PE PHOENICIAN LETTER PE
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 66452 U+10394 67664 U+10850 67856 U+10910
UTF-8 240 144 142 148 F0 90 8E 94 240 144 161 144 F0 90 A1 90 240 144 164 144 F0 90 A4 90
Бројчена ознака 𐎔 𐎔 𐡐 𐡐 𐤐 𐤐

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Daniels, Peter T. (1996). The World's Writing Systems. Oxford University Press. стр. 736. ISBN 978-0-19-507993-7.
  2. Kahn, Lily (2013). Colloquial Yiddish: The Complete Course for Beginners. Routledge. стр. 3. ISBN 978-1-136-96779-5.