Прејди на содржината

Тав (буква)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тав
Арапски Сириски Хебрејски Арамејски Феникиски
ت ܬ ת Тав Тав
Фонемска репрезентација (МФА): t (also θ, s)
Позиција во азбуката: 22
Гематрија/Абџадска вредност: 400

Тав или таф е дваесет и втора и последна буква од семитските абџади („азбуки“). Буквата се користи во феникиски, арамејски, сириски, хебрејски и арапски јазик. Буквата се изговара како „т“ (/t/).

Потекло[уреди | уреди извор]

Се верува дека буквата потекнува од египетскиот хиероглиф што значи „бележник“ или „знак“

Z9
хиероглиф прасинајски феникиски палеохебрејски
Z9

Арапски[уреди | уреди извор]

Буквата во арапскиот се пишува како ت и се чита „т“ (/t/).


Местоположба во зборот: изолирана крајна средина почетна
Форма: ت‎ ـت‎ ـتـ‎ تـ‎

Хебрејски[уреди | уреди извор]

правописни верзии
различни печатени форми ракописно рашиево писмо
серифно безсерифно моноширно
ת ת ת

Буквата се исговара како „т' (/t/).

Кодирање[уреди | уреди извор]

Знак ת ت ܬ
Уникоден назив HEBREW LETTER TAV ARABIC LETTER TAH SYRIAC LETTER TAW
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 1514 U+05EA 1578 U+062A 1836 U+072C
UTF-8 215 170 D7 AA 216 170 D8 AA 220 172 DC AC
Бројчена ознака ת ת ت ت ܬ ܬ
Знак 𐎙 𐡕 𐤕
Уникоден назив SAMARITAN LETTER TOF UGARITIC LETTER TO IMPERIAL ARAMAIC LETTER TAW PHOENICIAN LETTER TAU
Бр. систем дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс. дец. хекс.
Уникод 2069 U+0815 66457 U+10399 67669 U+10855 67861 U+10915
UTF-8 224 160 149 E0 A0 95 240 144 142 153 F0 90 8E 99 240 144 161 149 F0 90 A1 95 240 144 164 149 F0 90 A4 95
Бројчена ознака ࠕ ࠕ 𐎙 𐎙 𐡕 𐡕 𐤕 𐤕

Наводи[уреди | уреди извор]