Семитски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Семитски
Географска
распространетост:
Близок Исток, Северна Африка, Североисточна Африка и Малта
Класификација:афроазиски
  • семитски
Прајазик:прасемитски
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:sem

Приближна историска распределба на семитските јазици.

Семитските јазици се посебна група на јазици и се дел од афроазиската група на јазици. Во оваа група спаѓаат следните јазици:

Источносемитски јазици[уреди | уреди извор]

Западносемитски јазици[уреди | уреди извор]

Централносемитски јазици[уреди | уреди извор]

Северозападносемитски јазици[уреди | уреди извор]
Арапски јазици[уреди | уреди извор]

Јужносемитски јазици[уреди | уреди извор]

Западни и јужни[уреди | уреди извор]
Останати[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]