Омански арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Омански арапски јазик
Зборуван во: Оман
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Омански арапски јазик 
Писмо: Оманска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Оманскиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Оман од страна на околу 900 000 луѓе.