Едомски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Едомски јазик
Застапен во Јордан
Јазично семејство
Писмо Едомска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Едомски јазикјазик од групата на семитски јазици и во подгрупата на ханански јазици. Овој јазик бил дел од хебрејскиот јазик што го говореле Едомците, кои живееле југозападно на територијата од денешен Јордан во околу VI век п.н.е. Се претпоставува дека се пишувал со хананска азбука како и моабитскиот јазик.