Самарјански арамејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Самарјански арамејски јазик
ארמית Arāmît, ܐܪܡܝܐ Ārāmāyâ
Застапен воИзраел, Палестина
ПодрачјеБлизок Исток
ИзумренX век п.н.е.
Јазично семејство
Писмосамарјанска арамејска азбука
Статус
Службен воСамарјани
Јазични кодови
ISO 639-2sam
ISO 639-3sam

Самарјанскиот арамејски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици, односно во западните арамејски јазици што го зборувале Самарјаните. Како говорен јазик исчезнал околу X век п.н.е. Овој јазик бил многу сличен или пак бил еден од дијалектите на староарамејскиот јазик. На овој јазик бил преведен и евангелијата од Библијата.