Сахарски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Сахарски арапски јазик
جزائري
Зборуван во: Алжир, Нигер
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Сахарски арапски јазик 
Писмо: Арапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: — 

Сахарскиот арапски јазик е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Алжир и Нигер од страна на околу 110 000 луѓе.