Сенајски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Сенајски јазик
Зборуван во: Иран, Австрија, САД 
Регион: Техеран
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Сенајски јазик 
Писмо: Сенајска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Сенајски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на источни арамејски јазици. Овој јазик претставува еден вид современ арамејски јазик и е многу сличен на сирискиот јазик. Тој го претставува јазикот на асирците кои живеат во областа Сенандај во иранскиот Курдистан. Во моментот, повеќе од говорниците на овој јазик живеат во Калифорнија, САД како и во престолнината на Иран, Техеран. Во голем степен, тие се членови на католичката црква. Самиот град Сенандај се наоѓа во југоисточната периферија во областа во која се зборува на современи арамејски јазици. Според неговата географска положба, тој се разликува од многу дијалекти од арамејските јазици.