Саидски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Саидски арапски јазик
Sa`idi Arabic
Зборуван во: Египет
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Саидски арапски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Саидскиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик свое потекло води од арапскиот јазик. Овој јазик се зборува во Египет, во околината на Каиро од страна на околу 19 000 000 луѓе.