Јудеојеменски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Јудео-јеменски арапски јазик
Зборуван во: Јемен, Израел
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Јудео-јеменски арапски јазик 
Писмо: Јудео-јеменска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Јудео-јеменскиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Израел и во Јемен од страна на околу 50 000 луѓе.