Хиџаски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хиџаски арапски јазик
Зборуван во: Саудиска Арабија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Хиџаски арапски јазик 
Писмо: арапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Хиџаски арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во западниот дел на Саудиска Арабија (покраината Хиџаз) како и во градовите Мека, Медина, Једах итн. Има околу 6.000.000 говорници.