Западноарамејски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Западен арамејски натпис, напишан на палмиренски арамејски, со употреба на палмирска азбука
Сириски дијалекти

Западните арамејски јазици се јазици кои спаѓаат во групата на семитски јазици и во подгрупата на армејски јазици. Овие јазици претежно се зборуваат во Либан во античките времиња.