Бахрански арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Бахрански арапски јазик
لهجة بحرانية
Зборуван во: Бахреин, Оман, Саудиска Арабија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Бахрански арапски јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Бахранскиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Бахреин, Оман и Саудиска Арабија од стран на околу 310 000 луѓе. Во Бахреин овој јазик најмногу се зборува во престолнината, Манама а во Саудиска Арабија во Катиф. Овој јазик или дијалект е многу сличен со останатите арапски дијалекти.