Алжирски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Алжирски арапски јазик
جزائري
Зборуван во: Алжир
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Алжирски арапски јазик 
Писмо: Арапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Алжирскиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Алжир од страна на околу 20 000 луѓе. Алжирскиот арапски јазик ја поседува фонетиката на берберскиот јазик, а неговиот речник се состои од многу нови зборови кои се преземени од берберскиот, турскиот, шпанскиот, арапскиот дијалект. Овој јазик најчесто не се употребува во училиштата, весниците или телевизиите, каде употребува арапскиот или францускиот јазик. Но, овој јазик го употребуваат музичкиот стил Раи.