Самарјански хебрејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
самарјански хебрејски јазик
Застапен во Блиски исток
Јазично семејство
Писмо самарјанска хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Самарјанскиот хебрејски јазик е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на хебрејскиот јазик. Овој јазик се зборува од страна на Самарјаните (Самирати), кои пишуваат со самарјанската азбука.