Судански арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Судански арапски јазик
لهجة سودانية
Зборуван во: Судан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Судански арапски јазик 
Писмо: Арапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:
Árabe sudanés.png

Суданскиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во северен Судан , од страна на околу 19 000 000 луѓе. Овој јазик е многу сличен со арапскиот јазик кој се зборува во Саудиска Арабија.