Либиски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Либиски арапски јазик
ليبي
Зборуван во: Либија, Египет, Нигер
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Либиски арапски јазик 
Писмо: Арапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Либискиот арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Либија,Египет и Нигер од страна на околу 4 000 000 луѓе. Либискиот арапски јазик може да биде разделен на два дијалекти од кој источниот се зборува во Бенгази а западниот во Триполи. Источниот му дијалект своите “граници“ ги проширува и во Египет.