Тигре (јазик)

Од Википедија — слободната енциклопедија


Тигре јазик
ቲግሬ Tigre, ኻሳ Xasa 
Изговор: тигре
Зборуван во: Еритреја, Судан 
Регион: Источна Африка
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Етиосемитски
  Тигре јазик 
Писмо: Тигре азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: tig
ISO 639-3: id=tig tig

Тигре (гез: ትግረ tigre) е семитски јазик што е многу сличен и потсетува на класичниот јазик гез. Исто така јазикот е доста сличен и со тигриња. Јазикот го зборуваат околу милион луѓе во Еритреја, и помал број во Судан.

Гласови[уреди | уреди извор]

Самогласки
Предни Централни Задни
Затворени i ə [ɨ] u
Средни e o
Отворени a, ā [aː]
Согласки
Лабијални Дентални Посталвеоларни/
непчани
Меконепчани Фарингални Глотални
Експлозивни or
африкативни
Безвучни (p) t č [ʧ] k ʔ
Звучни b d ǧ [ʤ] g
Ејективни (p') t' č' [ʧ'] k'
Фрикативни Безвучни f s š [ʃ] (x) ħ h
Звучни z ž [ʒ] ʕ
Ејективни s'
Носни m n
Апроксимантни w l y [j]
Вевни r