Прејди на содржината

Калдејски новоарамејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Калдејски новоарамејски јазик
ܟܠܕܝܐ Kaldāyâ, ܣܘܪܬ Sōreth
Зборуван во: Иран, Ирак, Палестина, Израел, Сирија, Турција, Франција, Белгија 
Регион: Мосул
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Калдејски новоарамејски јазик 
Писмо: Калдејска новоарамејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Калдејскиот новоарамејски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арамејски јазици. Овој јазик се зборува во Мосул, северен Иран. Повеќе од говорниците се кладеанци со кладеанска католичка црква. Овде треба да се напомене дека овој јазик, новоарамејскиот не е изворниот калдејски јазик кој бил еден од старите дијалекти на арамејските јазици во Вавилон во околу VI век п.н.е..