Прејди на содржината

Јеменски хебрејски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јеменски хебрејски јазик
Застапен воБлизок Исток
Јазично семејство
Писмојеменска хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Јеменскиот хебрејски јазик (тејмански) е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на хебрејскиот јазик. Овој јазик се зборува од страна на јеменските Евреи. Голем број од нив го “довеле“ овој јазик со создавањето на Израелската држава. Некои учени сметаат дека фонологијата на овој јазик била под силно влијание од страна на тиеманскиот арапски јазик. Според други пак, овој хебрејски јазик е дел од арапскиот јазик, односно неговото потекло води од арапскиот јазик.