Јудеотриполски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Јудео-триполски јазик
Зборуван во: Израел, Либија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Јудео-триполски јазик 
Писмо: Хебрејска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Јудео-триполски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Израел од страна на околу 35 000 луѓе.