Јеменски арапски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Јемеснки арапски јазик
Зборуван во:  
Регион:
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Северозападни семитски јазици
  Јемеснки арапски јазик 
Писмо: Јеменска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Јеменски арапски јазикјазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Јемен и во јужна Сомалија. Овој јазик може да биде разделен на неколку основни дијалекти и секој од тие дијалекти поседува сопствен посебен речник од зборови и фонологии. Најважни од овие групи се т.н. Санани, Таизи, Адани, Тихами и Хадхрами. “Независните“ јазици како Мехри и Сокотри никогаш не спаѓале во групата на арапски дијалекти, но во својот пат на развиток тие се судриле со групата од јужните арапски јазици на древниот Сабаен, кој пак од своја страна биле поврзани со етиосемитските јазици.