Хасанија

Од Википедија — слободната енциклопедија


Хасанија арапски јазик
Зборуван во: Алжир, Мавританија, Мароко, Мали, Нигерија, Западна Сахара
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Семитски јазици
 Јужносемитски јазици
  Хасанија арапски јазик 
Писмо: Арапска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Хасанискиот арапскиот јазик е јазик кој спаѓа во групата на семитски јазици и во подгрупата на арапски јазици. Овој јазик се зборува во Алжир , Мавританија, Мароко, Мали, Нигерија и Западна Сахара од страна на околу 3 000 000 луѓе. Овој јазик поради неговата географска положба со текот на времето се дистанцирал од зенага јазикот и волоф јазикот. Овој јазик има неколку дијалекти кои обично помеѓу себеси се разликуваат по фонетиката.